Covid-19 Pandemisi Sırasında Radyoterapi Önerileri

Sayın Meslektaşlarımız,


Radyasyon onkolojisi merkezlerinde Covid-19 salgınına karşı alınması gereken önlemler ile ilgili TROD önerilerini, ESTRO,ASTRO, İtalya, Çin ve Tayvan deneyimlerini size ilettik. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile temaslarımızı da duyurduk.


Bugün size meme kanseri, akciğer kanserleri, GİSkanserleri, SSS tümörleri, jinekolojik kanserler ve ürolojik kanserlerde Covid-19 pandemisi sırasında radyoterapi önerilerimizi yolluyoruz. Özellikle önerdiğimiz hipofraksiyone tedavi şemalarına dikkatinizi çekeriz.


Uluslararası tüm radyasyon onkolojisi derneklerinin Covid-19 pandemisi sırasında radyoterapi uygulamalarına ait en önemli önerisi hipofraksiyone tedavi şemalarının kullanımı olmuştur. Günlük pratiğimizde hipofraksiyone tedaviler giderek daha fazla yer almakla birlikte henüz pek çok tümörün tedavisinde konvansiyonel fraksiyonasyonun yerini almamıştır. Ancak bu durum hipofraksiyone şemaların değerini azaltmamaktadır. İçinde bulunduumuz olağanüstü durumda hipofraksiyone tedavi birkaç açıdan önem kazanmaktadır:


•    Tedavinin daha kısa sürede sonlanarak hastaların merkeze geliş sayısının azalması ve hastanın kontaminasyon riskinin azalması
•    Merkezde tedavide olan hasta sayısının azalmasına bağlı olarak personelin iş yükünün ve kontaminasyon riskinin azalması
•    Covid-19 pozitifliği nedeneiyle personelde olacak esilmeler ile baş edebilmenin sağlanması


Bazı hipofraksiyone şemaları uygulamak elbette altyapı ve deneyim gerektirmektedir. Her merkez kendi olanakları, deneyimi ve altyapısını değerlendirerek uygun şemayı seçmelidir. TROD önerilerinin tavsiye niteliğinde olduğu unutulmamalıdır.


ABD’de bir grup radyasyon onkoloğu tarafından Covid-19 pandemisi için özel olarak hazırlanan ve interaktif olarak güncellenen hipofraksiyone radyoterapi tablolarının linkini de aşağıda bulabilirsiniz. Yararlı olacağını umuyoruz.


Link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KicEMU_ZZ5rcpCEmNDelQcDOdYqZ4iMzh64bx36ac58/edit#gid=1586512274


Sağlıklı günler ve iyi çalışmalar dileklerimizle,
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği

Trod Akciğer Kanserleri Çalışma Grubu Covid-19 Pandemisi Sırasında Radyoterapi Önerileri 

Doküman için tıklayınız.

TROD- GIS grubu Covid-19 Pandemisi sırasında tedavi yönetimi önerileri

Doküman için tıklayınız.

 

 

TROD Jinekolojik Onkoloji Grubu Covid Pandemisi Sırasında Tedavi Önerileri

Doküman için tıklayınız.

 

TROD Meme Kanserleri Grubu Covid-19 Pandemisi Sırasında Radyoterapi Önerileri

Doküman için tıklayınız.

 

TROD Santral Sinir Sistemi (SSS) çalışma grubu Covid-19 pandemisi sırasında tedavi önerileri

Doküman için tıklayınız.

TROD Uro-Onkoloji Grubu Covid-19 Pandemisi Sırasında Tedavi Önerileri

Doküman için tıklayınız.